Birgitta Johansson Helsingborgs Dagblad 31 januari 2020
De vill ta vara på Findusandan – i ny förpackning
I en källare arbetar eldsjälar från Findus vänförening med att sortera material från företagets många år i Bjuv.
Torsten Andersson visar en förpackning för apelsinmarmelad, som troligen är från sent 1930-tal.Bild: Birgitta Johansson
Den frysta maten och färdigrätternas utveckling i Findus produktion illustreras med färgglada förpackningar i en liten utställning. Här finns bland annat den första generationens frysförpackningar med mycket detaljerade instruktioner. Och en liten pizzakartong från 1959 – företagets första.
Hyllorna står i en källarlokal i Findus före detta huvudbyggnad som en gång rymde företagets personalbutik.
– Vi hade ju mängder av kartonger med förpackningar. Till viss del är det disponerat efter kronologi, produkt och lite efter känsla, säger Lena Kädergård, som arbetat på Findus marknadsavdelning.
Hon tillägger att Findus tidiga försök att lansera pizza inte föll väl ut.
– Det blev ingen succé för folk visste inte vad det var.
Findus första pizza lanserades 1959, men gick inte hem den gången.Bild: Birgitta Johansson
Vänföreningen disponerar ett större utrymme i källaren. Här är Jörgen Hansson, Lena Kädergård och Torsten Andersson är i färd med att sortera och katalogisera material från Findus gömmor.
– Man var på väg att kasta mycket. Då ryckte vi in och ställde oss till förfogande. Vi fick ett positivt bemötande, säger Jörgen Hansson, ordförande i Findus vänförening.
7 000 arkivboxar har skickats i väg till Skånes näringslivsarkiv i Helsingborg. Dit hör legalt material och sådant som anses vara av kulturhistoriskt intresse.
– Det är sådant vi bedömer att framtida forskare, släktforskare och studenter är intresserade av, när de ställer frågan om hur det var på Findus, säger Jörgen Hansson.
I kategorin kuriosa hamnar sådant som man tror främst intresserar före detta Findusanställda. De föremålen och dokumenten stannar kvar i lokalerna i Bjuv.
En Findusförpackning för lingonsylt av tidigt datum. Tack vare en anhörig till en Foodhillsanställd som fyndat på loppis skänktes den till samlingen.Bild: Birgitta Johansson
Här hamnar till exempel dokument som rör Findus fritidsförening.
– Det har varit en fantastisk institution som engagerat sig för de anställda. Det fanns terränglöpning, fotboll, handboll, gymnastik och vävning, säger Lena Kädegård som ledde vävningsaktiviteter.
Torsten Andersson började på Findus 1956 och har arbetat hela 39 år på företaget, i huvudsak med teknik och underhåll.
– När nerläggningsbeslutet kom ville jag dokumentera de sista ärterna. Då fattade jag att här måste vi spara så mycket som möjligt, säger han och visar fotoboken ”Frusna ögonblick från Findus” som han sammanställt utifrån äldre fotografier och egna.
Jörgen Hansson, Lena Kädergård och Torsten Andersson är engagerade i Findus vänförening, som tidigare hette Findus veteranförening. Att bevara Findusandan, träffas och ha trevligt är viktigt. Men också att ta tillvara minnen från företaget.Bild: Birgitta Johansson
Föreningen har genomgått en förändring sedan nedläggningen av Findus verksamhet i Bjuv. Veteranföreningen har blivit vänförening med nya stadgar. Medlemsantalet ligger på cirka 200 och förutom före detta Findusanställda har man bland annat öppnat upp för fler att kunna vara med.
Föreningens fester, utflykter och träffar brukar locka ett 60-tal medlemmar. Dessutom kan grupper av gamla Finduskollegor boka in träffar i lokalerna, fika, prata gamla minnen och titta på förpackningsutställningen.
Torsten Andersson är nöjd med att ha värvat fler medlemmar som jobbat i produktionen på företaget före nedläggningen.
– Veteranföreningen har egentligen varit en tjänstemannaförening. Jag var runt på företaget och tror att vi fick ett 20-tal nya medlemmar.