1 projekt janus

600 flyttkartonger eller nästan 5 fulla paketbilar med dokument, foton och filmer.

Så mycket har vi samlat in och sparat av Findus legala, kulturella och historiska material. Det, som i samband med Findus nedläggning i Bjuv och flytt till Malmö, riskerades att kastas och förstöras är nu, genom Findus företagslednings kloka beslut, arkiverat och registrerat på Skånes Näringslivsarkiv (SNA) i Helsingborg.

 

Findus Vänförening fick förtroendet att rent praktiskt och handgripligt samla in och transportera materialet samt sköta kontakterna med SNA, och nu är uppdraget fullgjort och ovärderligt material bevarat för all framtid. Projekt Janus, som vi döpte projektet till, är på plats.

Delar av Findus företagsledning och representanter från Vänföreningen var inbjudna till SNA den 25 september för att fira med studiebesök i arkivet och därefter kaffe och tårta.

En mycket intressant förmiddag då vi fick lära oss en hel del om seriös arkivering.

Nu är allt findusmaterial i tryggt förvar, dokumenterat och registrerat i ett datoriserat sök- och registreringsprogram som heter Nationell Arkivdatabas (NAD). Här kan framtida intresserade, journalister, forskare eller varför inte kunder eller anställda mycket enkelt hitta allt som är arkiverat på de sammanlagt 500 hyllmeterna.

Vill du själv se vad vi arkiverat så går du in på Riksarkivets hemsida och klickar dig fram.

 

Arkivet och projektet ägs givetvis av Fidus, men vi i Vänföreningen känner naturligtvis stark för det, och vill tacka alla som bidragit. Findus  för kloka beslut och ekonomin, NSA och deras fantastiska personal och våra egna medlemmar som ställde upp, packade, bar och transporterade.