Hem

findus vanforening Logga75x150

rolf stegmark

Rolf Stegmark har gjort ett mycket värdefullt arbete för vår förening. Han har tagit fram en lista på forskningsprojekt som genomförts av forskare med stark anknytning till Findus,
antingen som anställd eller som samarbetspartner till anställd på Findus.
Rolf har inventerat sitt eget minne, sina bokhyllor och Google och resultatet är minst sagt imponerande.

 

FORSKNING VID FINDUS, Rolf Stegmark, 2021-07-08

Redan från Findus start 1941 insåg Bertil Hylmö vikten av goda kunskaper om odling av olika råvaror. Därför initierades Findus Jordbruksförsök. En försöksgård etablerades. Här provodlades frukt, bär, rotfrukter och grönsaker. För att utvärdera deras lämplighet för olika konserveringsteknik byggdes även en försöksfabrik och laboratorier. Under Nestlés ägarskap blev detta ett centrum för utveckling och forskning. Man arbetade med såväl vegetabilier som animalier för utveckling av såväl frysta, konserverade, kylda som torkade produkter. Verksamhetens främsta syfte var att utveckla företagets egna produkter och kunskapen kring dessa. En del av forskningen har publicerats. Vissa projekt har lett fram till doktorsavhandlingar. Flera artiklar har publicerats i erkända vetenskapliga tidskrifter. I denna lista har endast forskning angående vegetabilier tagits med. Även avhandlingar av personer som publicerats innan de rekryterats till Findus är med på listan. Alla referenser är ordnade efter publicerings-år.

 

Forskning av medarbetare vid Findus som har lett fram till doktorsavhandlingar

B.Hylmö, 1953. Transpiration and Ion Absorption.

L.Ottosson, 1958. Growth and Maturity of Peas for Canning and Freezing.

S. Nyström, 1975. Yield development and yield variation in some crop rotation experiments.

J. Holm, 1988. Factors Affecting Enzymatic Availability of Starch In vitro and In vivo: A Study of Various Wheat Products.

U. Nilsson, 1988. “Cereal Fructans – preparation, characterization, fermentation and bioavailability.

B.Jönsson, 1988. An Ecological Approach to Management of the Pea Midge, Contarinia pisi, in vining peas.

R.Stegmark, 1992.  Breeding for Partial Resistance to Downy Mildew in Peas.

M.Larsson (Wikström), 1992. Soilborne Root Pathogens of Spinach in Southern Sweden. L.Persson, 1998.                      Soil Suppressiveness to Aphanomyces Root Rot of Pea.

J. Levenfors, 2003. Soil-borne Pathogens in Intensive Legume Cropping – Aphanomyces spp. And root rots.

A. Kolodinska Brantestam, 2005. A century of breeding - is genetic erosion a reality?

 

Forskning vid Universitet i samarbete med Findus som lett fram till doktorsavhandlingar

 Mattsson, B., 1999. Environmental life cycle assessment (LCA) of agricultural food production.

Jansson, G, and Öborn, I., 2000. Cadmium content of Swedish carrots and the influence of soil factors. Acta Agric. Scand. B 50: 49-56.

H. Norén, P. Svensson, R. Stegmark, C. Funk, I. Adamska and B Andersson, 2003. Expression of early light-induced protein but not the PsbS protein is influenced by low temperature and depends on the developmental stage of the plant in field-grown pea cultivars. Plant, Cell and Environment 26, 245- 253.

 

J. Nilsson, R. Stegmark and B. Åkesson, 2003. Total antioxidant capacity in different pea (Pisum sativum) varieties after blanching and freezing. Food Chemistry 86: 501-507.

M. Björklund, 2005. Health effects of foods enriched with beta-glucans from cereals.

J. Ekvall, 2005. Bioactive Carbohydrates in Vining Peas (Pisum sativum).

J. Ekvall, R. Stegmark and M. Nyman, 2005. Content of low molecular weight carbohydrates in vining peas (Pisum sativum) after blanching and freezing – Effect of cultivar and cultivation conditions. Journal of the Science of Food and Agriculture 85: 691-699.

J. Ekvall, R. Stegmark and M. Nyman, 2006. Content of low molecular weight carbohydrates in vining peas (Pisum sativum) Related to harvest time, size and brine grade. Food Chemistry 94(4): 513-519.

J. Ekvall, R. Stegmark and M. Nyman, 2007. Optimization of extraction methods for determination of the raffinose family oligosaccharides in raw and blanched vining peas (Pisum sativum). Journal of Food Composition and Analysis 20(1): 13-18.

Heyman F., Lindahl, B., Persson L., Wikström M., and Stenlid J. 2007. Calcium concentrations of soil affect suppressiveness against Aphanomyces root rot of pea. Soil Biology and Biochemistry 39:2222- 2229.

Heyman F., Blair, J.E., Persson, L., and Wikström, M. 2013. Root rot of pea and faba bean in Southern Sweden caused by Phytophthora pisi sp. nov. Plant Disease 97:461-471.

 

Annan forskning vid eller i samarbete med Findus som publicerats i erkända vetenskapliga tidskrifter

Bosund I, 1963. The action of benzoic and salicylic acids on the metabolism of microorganisms. Advances in Food research 11: 331-353.

Bengtsson, B. and Bosund, I. 1966. Lipid hydrolysis in unblanched frozen peas (Pisum stivum). Journal of Food Science. 31: 474-481.

Olofsson J, 1967. Root rot of canning and freezing peas in Sweden. Acta Agriculturae Scandinavica, 17:101-107.

Schuphan, Bengtsson, Bosund and Hylmö, 1967. Nitrate accumulation in spinach. Qualitas Plantarum et Materiae Vegetabiles 28-VII(4):317-330

Bengtsson B.L. 1968. Effect of nitrification inhibitor on yield and nitrate content of spinach. Zeitschrift für Plantzenernährung und Bodenkunde 121(1)1-4.

Bengtsson B.L. and Hylmö B, 1969. The effect of light on blonding and chlorophyll content of peas. Acta Agriculturae Scandinavica 19: 49-53.

Hylmö, B., Persson, T., Wikberg, C. and W.C. Sparks. 1975. The heat balance in a potato pile: I. The influence of the latent heat of the removed water. Acta Agriculturae Scandinavica 25: 81-87.

Hylmö, B., Persson, T. and Wikberg, C. 1976. Bulk storing of potatoes: interpretation of a condensation problem. Acta Agriculturae Scandinavica 26: 99-102

 

Grähs, LE., Hylmö, B. and Wikberg, C. 1976. Bulk storing of potatoes. A second condensation problem. Acta Agriculturae Scandinavica 156-158

Grähs, LE., Hylmö, B., Johansson, A. and Wikberg, C., 1978. The Two Point Temperature Measurement—A Method to Determine the Rate of Respiration in a Potato Pile. Acta Agriculturae Scandinavica 231-236.

Stegmark, R., 1988. Downy mildew resistance of various pea genotypes. Acta Agric. Scand. 38:373- 379.

Stegmark, R., 1990. Variation for virulence among Scandinavian isolates of Peronospora viciae f.sp. pisi (pea downy mildew) and response of pea genotypes. Plant Pathology 39: 118-124.

Larsson, M. and Gerhardson, B. 1990. Isolates of Phytophthora cryptogea pathogenic to wheat and some other crop plants. J. Phytopathology 129:303-315.

Nyman, M., Schweizer, T.F., K.-E., Pålsson and N.-G., Asp. 1991. Effects of processing on fermentation of dietary fibre in vegetables by rats. Lebensm.-Wiss. U.-Technol. 24:433-441

Gerhardson, B. and Larsson, M. 1991. Effects of Trichoderma and other fungal antagonists on the incidence of fungal pathogens. Pages 121-128 In: Biotic Interactions and Soil-Borne Diseases.

Developments in Agricultural and Managed-Forest Ecology 23. A.B.R. Beemster, G.J. Bollen, M. Gerlagh, M.A. Ruissen, B. Schippers, and A. Tempel (editors).

Stegmark, R., 1991. Comparison of different inoculation techniques to screen resistance of pea lines to Downy Mildew. J.of Phytopathology 133:209-215.

Stegmark, R., 1991. Selection for partial resistance to downy mildew in peas by means of greenhouse tests. Euphytica 53:87-95.

Larsson, M. and Gerhardson, B. 1992. Disease progression and yield losses caused by soilborne pathogens of spinach. Phytopathology 82:403-406.

Stegmark, R., 1992. Diallel analysis of inheritance of partial resistance to downy mildew in peas. Plant Breeding 108:111-117.

Stegmark, R., 1994. Downy mildew in peas (Peronospora viciae f.sp. pisi). Agronomie 14:641-647. Larsson (Wikström) M, 1994. Pathogenicity, morphology, and isozyme variability among isolates of

Aphanomyces spp. From weeds and various crop plants. Mycol. Res. 98(2): 231-240.

Larsson, M. and Olofsson, J. 1994. Prevalence and pathogenicity of spinach root pathogens of the genera Aphanomyces, Phytophthora, Fusarium, Cylindrocarpon, and Rhizoctonia in Sweden. Plant Pathology 43:251-260.

Larsson, M. 1994. Prevalence and pathogenicity of spinach root pathogens of the genus Pythium in Sweden. Plant Pathology 43:261-268.

Larsson, M. 1994. Pathogenicity, morphology and isozyme variability among isolates of Aphanomyces spp. from weeds and various crop plants. Mycol. Res. 98:231-240.

Nyström, S. 1996. Plant analysis in vining peas. Acta Hortica 428:7

 

Persson, L., Bødker, L., and Larsson-Wikström, M. 1997. Prevalence and pathogenicity of foot and root rot pathogens of pea in southern Scandinavia. Plant Disease 81:171-174.

Persson, L., Larsson-Wikström, M., and Gerhardson, B. 1999. Assessment of soil suppressiveness to Aphanomyces root rot of pea. Plant Disease 83:1108-1112.

Strömberg, A., Persson, L., and Wikström, M. 1999. Infection of potatoes by oospores of Phytophthora infestans in soil. Plant Disease 83:876.

Fjelkner-Modig, Bengtsson, Stegmark and Nyström, 2000. The influence of organic and integrated production on nutritional, sensory and agricultural aspects of vegetable raw materials for food production. Acta Agric. Scand. Sect. B, Soil and Plant Sci. 50: 102-113.

Levenfors, J.P., Wikström, M., Persson, L., and Gerhardson, B. 2003. Pathogenicity of Aphanomyces spp. from different leguminous crops in Sweden. European journal of plant pathology 109:535-543.

Amein, T., Olsson C.H.B., Wikström, M., and Wright, S.A.I. 2006. First Report in Sweden of Downy Mildew on Parsley Caused by Plasmopara petroselini. Plant Disease 90:111.

Amein, T., Wright, S.A.I ., Wikström, M., Koch, E., Schmitt, A., Stephan, D., Jahn, M., Tinivella, F., Gullino, M.L., Forsberg, G., Werner, S., van der Wolf, J., and Groot, S.P.C. 2011. Evaluation of non- chemical seed treatment methods for control of Alternaria brassicicola on cabbage seeds. Journal of Plant Diseases and Protection, 118, 214–221.

 

Andra intressanta publicerade uppsatser

Bosund och Hylmö, 1966. Industriell konservering av grönsaker. Livsmedelsteknik 8

Bosund I, 1968. Näringsinnehåll och industriell tillverkningsteknik. Näringsforskning 1: 21-32. Olofsson, J. 1976. Viktiga sjukdomar i potatislager. Växtskyddsnotiser 40-55.

Bødker, L. och Larsson, M. 1993. Rotsjukdomar på ärter. Faktablad om växtskydd, jordbruk, SLU, 68 J.

Bødker, L. och Larsson, M. 1995. Svampsjukdomar på ärter. Faktablad om växtskydd, trädgård, SLU, 173 T.

Stegmark, R. och Twegström, E. 2002. Ärtbladmögel. Faktablad om växtskydd.

Sonesson, U., Cederberg, C., Wivstad, M. och Florèn, B., 2007. Minskade risker med bekämpningsmedel, minskad miljöpåverkan, samtidigt? – En fallstudie på Findus konservärtsodling 1980-2005. SIK-rapport Nr 767.

Stegmark, R. 2010. Växtförädling vid Findus. Sveriges Utsädesförenings Tidskrift.

Våra sponsorer